EN

Премиерът Кирил Петков: Балканите могат да се превърнат в най-бързо развиващия се регион

28.03.2022

Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се регион, заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си с премиерите на държави членки на НАТО от Югоизточна Европа. Петков подчерта, че в ситуация на война е от огромно значение страните на Балканите да имат координация, да работят за трансгранично сътрудничество, за икономическо сближаване и за синергия в отбранителните си способности. Министър-председателят акцентира върху свързаността по оста север – юг и Коридор номер 8, които са ключови не само за икономическото развитие, но и за мобилността в сферата на отбраната. Петков отбеляза също значението на енергийната независимост и съществената роля на втечнения газ и възобновяемите енергийни източници.

 

По отношение на тежката геополитическа ситуация, породена от войната в Украйна, българският министър-председател очерта няколко ключови момента – продоволствената сигурност на региона, нуждата от солидарност при справянето с бежанската вълна, както и готовността да се помогне за възстановяването на Украйна. Не на последно място, премиерът определи и битката с корупцията. Тя често се превръща в инструмент, който се използва от Руската федерация за влияние в региона.

 

Кирил Петков обяви, че днес с хуманитарен полет от Русия се завръщат 64 наши сънародници. Връща се включително посланикът ни в Руската федерация, като премиерът Петков изрази очакване същото да направят и от руска страна по отношение на техния посланик у нас.

 

Министър-председателят на Румъния Николае Чука отбеляза, че нахлуването на Русия в Украйна пряко засяга сигурността на Югоизточна Европа, затова сътрудничеството в региона  е задължително.

 

Министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич изрази благодарност към българския премиер за домакинството. Трябва да оставим миналото зад нас, да мислим за бъдещето, за развитието, както и за политиките, които ще осигурят по-добър стандарт за нашите граждани, каза още Кривокапич. Черногорският премиер специално отбеляза приноса на гражданите на Румъния и България, оказали помощ на многобройните мигранти, дошли от Украйна.

 

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски заяви: „Тази война създаде нова реалност в живота ни във всичките му аспекти, най-вече по отношение на необходимостта да се координират усилията в производството на храни, доставките и производството на енергия, както и в сферата на отбраната“.

Видео

28.03.2022