EN

Премиерът акад. Николай Денков се срещна с Върховния командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Филип Лавин

07.03.2024

Дигиталната трансформация, иновациите и развитието на изкуствения интелект за целите на отбраната и сигурността бяха във фокуса на срещата на премиeра акад. Николай Денков с генерал Филип Лавин, Върховен командващ на Съюзното командване по трансформацията на НАТО. В рамките на разговора беше обсъдено значението на технологичното превъзходство на Алианса с оглед на съвременните заплахи и предизвикателства.

 

В хода на срещата премиерът акад. Денков специално подчерта последователната  и амбициозна политика на правителството за модернизиране на българските въоръжени сили. Според министър-председателя е необходимо да бъдат планирани инвестиции в сферата на сигурността и отбраната в дългосрочен план, така че те да бъдат релевантни и след 10 или 15 години.

 

Приносът на България в НАТО и специално за сигурността на Източния фланг също беше обсъден в разговора. Премиерът акад. Николай Денков изтъкна необходимостта от по-добра транспортна, дигитална и инфраструктурна свързаност в региона, която ще допринесе за по-голяма мобилност и повече сигурност.