EN

Фалшивата новина: Българското правителство ще изпраща войски в Украйна и ще ни въвлече във война! Подписали са споразумение за това в Украйна!

01.03.2024

Факти срещу дезинформацията:

 

След изказване на словашкия премиер Роберт Фицо по време на среща на високо равнище в Париж, че няколко държави от НАТО и ЕС обмислят възможности да изпратят свои войски в Украйна, политически партии започнаха да разпространяват фалшиви новини за българската позиция по темата - с цел да всеят страх и несигурност у българските граждани.
 
Фалшивата новина: Българското правителство ще изпраща войски в Украйна и ще ни въвлече във война! Подписали са споразумение за това в Украйна!
 
Фактите:
 
Позицията на правителството е категорична - България няма да изпраща български войски в Украйна. Премиерът Николай Денков и украинският му колега Денис Шмигал подписаха съвместно заявление по време на визитата в Киев, което не съдържа нито дума за изпращане на войски - а очертава, че България ще подкрепя интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО.
 
България ще продължи да оказва политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според възможностите и законодателство на страната.
 
Украинската страна не е искала подкрепа със сухопътни войски, включително по време на посещението на премиера в Киев.
 
Спекулациите за изпращане на войски бяха официално опровергани и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който категорично заяви, че „не се планира разполагането на бойни части на НАТО на територията на Украйна", както и от Европейската комисия, чрез неин официален говорител.
 
Съвместното заявление от 26.02, подписано от министър-председателя на България и премиера на Украйна , потвърждава готовността ни да засилим сътрудничеството, така че да се прекрати войната на Кремъл и да се възстанови териториалната цялост и суверенитетът на Украйна в нейните международно признати граници. Вижте целия текст на посочения линк: https://www.gov.bg/…/_%D0%B7%D0%B0%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5…