EN

България бе домакин на Виенския икономически форум

22.04.2024

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи обсъдиха днес в резиденция Бояна най-актуалните предизвикателства на глобалната и регионалната икономика в рамките на Виенския икономически форум. Събитието се организира два пъти годишно, като през тази година домакин на изнесеното заседание е България. Целта му е да насърчава регионалното сътрудничество.

 

В поздравителен адрес до участниците министър-председателят Димитър Главчев посочи, че инициативата е мост между икономиката и политиката, а страната ни е доказателство за стабилност и сигурност в региона. "Ще  продължим да работим активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки", добави той.

 

Според премиера форумът дава не само подкрепа за страните, които се стремят да се присъединят към ЕС и евроатлантическата общност, но е и място за идентифициране на нови пазари и инвестиции в съвместни проекти и постигане на общи цели на държавно и бизнес ниво. Той подчерта, че пълното присъединяване на България в Шенгенското пространство ще има значителен принос и ще окаже положителен ефект за предоставянето на услуги, доставки на стоки и мобилността на работниците в трансграничните региони, не само за България, но и за редица други страни. Като друг ключов приоритет Главчев определи пълноправното членство на България в ОИСР за насърчаване на икономическото развитие и укрепване на регионалната стабилност.

 

В словото си министърът на икономиката и индустрията Петко Николов заяви, че Източна Европа предлага редица възможности за икономически растеж и България ще бъде в основата на бъдещето развитие на региона.